🚀 SEO Danışmanlığı almak için İletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Taha BÜYÜKTAŞ

Ne aramak istersin? 🧐

  • 🏠 Anasayfa
  • 💁‍♂️ Hakkımda
  • 📝 Bana Nasıl Ulaşırsın?
Sosyal Medya

Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Taha Büyüktaş » Sosyal Medya » Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Taha Büyüktaş
Ekim 11, 2022 4 dakikada okunabilir ⏱️
290 Views
0 Comments
Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Sosyal medya artık her markanın ve bireyin var olması, kendini anlatması, fikirlerini ifade etmesi, nitelikli yönlerine göre gönderi oluşturması gereken önemli bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra sosyal medya kullanıcıların bilgilerini paylaşarak diğer kullanıcılara fayda sağladığı bir alan olarak verimli kullanılabilen içerik platformları olmuş durumda. Markaların satışlarını arttırdığı, tüketici ile daha yakın ve samimi iletişim kurduğu bir alanken; kullanıcıların ise marka işbirlikleri ile kendilerine bir kazanç kapısı açmalarını sağlayan yeni bir dünya. Bu yüzden de sosyal medyada paylaşılacak olan gönderilerin etkili şekilde organize edilmesi, verimli planlama yapılması ciddi bir konu haline gelmiş durumda. Gerek marka gerek kişisel kullanıcı olsun içerik planı bu yüzden son derece önemli. Peki, nedir bu içerik planlaması?

İçindekiler 📜
  1. Sosyal Medya İçerik Planı Nedir?
  2. Sosyal Medya Planlaması Nasıl Hazırlanır?
    1. 1. Sosyal Medya Hedefinin Belirlenmesi
    2. 2. Hedef Kitlenin Belirlenmesi
    3. 3. Rakiplerin Analiz Edilmesi
    4. 4. Mecranın Belirlenmesi
    5. 5. Alt Kategorilere Karar Verme
    6. 6. Özel Günleri Kontrol Etme
    7. 7. Paylaşım Metni Oluşturma
    8. 8. Hashtag Belirleme
    9. 9. İçerik Takvimi Hazırlama
    10. 10. Son Kontrolleri Gerçekleştirme
  3. Sosyal Medya Planlaması Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Sosyal Medya İçerik Planı Nedir?

Sosyal medya içerik planlaması; marka ya da kişinin, içeriklerini etkili bir şekilde kullanıcı ile buluşturması için oluşturulan stratejilere ve tarih bakımından kurulan düzene verilen addır. Sosyal medya içerik planlaması kişilerin ve markaların hedef kitlelerini tanımak ve bu kitleye hitap edecek içerikleri oluşturmak için fikir bulmasını ve daha donanımlı hale gelmesini sağlayan adımdır.

Sosyal medya içerik planlaması; hangi mecrada hangi içeriklerin, hangi zamanda ve hangi iletişim dili ile yayınlanacağının özetini oluşturan bir takvimdir. Sosyal medya içerik planlaması dijital pazarlama stratejisinde oldukça büyük bir kolaylık sağlar. Şimdi, gelelim bu planın nasıl yapıldığına…

Sosyal Medya Planlaması Nasıl Hazırlanır?

Sosyal medya planı hazırlamanın püf noktalarını sizin için bu başlık altında topladık.

Sosyal Medya Planlaması Nasıl Hazırlanır?
Sosyal Medya Planlaması Nasıl Hazırlanır?

1. Sosyal Medya Hedefinin Belirlenmesi

Marka bazlı düşünecek olursak; bazı markalar kullanıcıları direkt olarak satışa yönlendirmek ister ve sosyal medyayı bu yüzden kullanır. Bazı markalar iletişimi güçlendirmek ya da içeriklerini okutarak bir marka bilinci oluşturmak ister. Kullanıcı bazlı düşündüğümüzde ise bu durum yine benzerdir. Genellikle kişisel kullanıcılar içerik ile diğer kullanıcılar arasında bir bağ kurmak ve sonrasında bunun reklam ve işbirliği ile satışa yönlendirmek ister. Bazıları ise sadece tanınmak için sosyal medya kullanır. Bu noktanın ayrımı ise sosyal medya hedefinizi belirleyecektir.

Bu noktada bir karara varıldığında içeriklerde ne anlatılacağı tespit edilmiş olur. Örneğin; direkt satış hedefi olan bir markayı ele alalım. Bu markaya oluşturulacak içerik planında ürünlerin öne çıkarılması önemlidir. Ayrıca hedef içerik yoğunluğunu da etkiler. Yüksek satış beklentisi olan bir marka için daha fazla ürün paylaşımı yapmak önemlidir. Fakat amacı etkileşim kurmak olan bir marka için haftada 5 içerik gibi bir rakam yeterlidir.

2. Hedef Kitlenin Belirlenmesi

İkinci adımınız ise hedef kitlenizin belirlenmesidir. Evet, amacınızı biliyorsunuz ama bu amacınızı ulaştıracağınız kitleyi de tanımalısınız ki bu doğrultuda bir dil oluşturarak içerik üretebilin. Doğru hedef kitleye hitap ederseniz etkileşiminiz artacaktır. Sosyal medya planı hazırlarken hedef kitle analizi ile kitlenizin beğenilerine ve isteklerinize odaklanmalısınız.

Sosyal medya mecraları üzerinde hedef kitle belirlemesi yaparken devreye pek çok kriter girer. Yaş, cinsiyet, ilgi alanı, meslek gibi kriterler hedef kitlenizi ayrıştırıcı özelliklerdir. Peki bu kriterler ne işe yarıyor? Şöyle ki bir kulaklık pazarladığınızı düşünelim. Bu ürün bir oyun kulaklığı olsun. Hedef kitlenizin yaşı ve oynadığı oyunlar bu noktada devreye giriyor. İçerik pazarlamanıza bu oyunlar ile ilgili küçük nüanslar ekleyebilirsiniz. Yaş faktörüne dikkat ederek o yaşa hitap eden bir dil kullanabilirsiniz. 

3. Rakiplerin Analiz Edilmesi

Rakipler mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Ne yoğunlukta içerik girişi yaptıklarından içeriklerinde verdikleri mesajlara kadar her detay incelenmelidir. Rekabet olduğu için onların stratejileri de önemlidir. Bu detayları yakından incelemeli ve düzenli takip etmelisiniz. Böylece üzerine ne katabileceğinizi düşünebilir ve eksik yönlerinizi görebilirsiniz.

4. Mecranın Belirlenmesi

Birbirinden farklı pek çok mecra arasında seçim yapmak ya da bazılarına daha fazla yoğunlaşmak gerekebilir. Bu noktada hedef kitlenizin daha çok hangi platformda olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Her mecranın kendine has dinamikleri vardır. Bu yüzden her mecraya başka bir içerik üretmeniz gerekebilir. Planlama yaparken bu detayları kontrol etmelisiniz.

5. Alt Kategorilere Karar Verme

Markanın kategorilerini düşünmek ya da kişisel bir hesabın alt ilgi alanlarını belirlemek size konsept oluşturma kolaylığı sunar. Örneğin; bir kahve markası ile ilgilendiğinizi düşünelim. O halde şu şekilde konseptler belirleyebilirsiniz;

  • Kahve çeşidi ürün öne çıkarma
  • Kahve ekipmanı
  • Kahve tarifleri
  • Kahve pişirmeye dair püf noktaların olduğu öneriler

Bu tarz alt kategoriler sizin için düzenli devam edecek konseptler anlamına gelir. Her ay bir tarif görseli paylaşabilirsiniz.

6. Özel Günleri Kontrol Etme

Özel günler önemlidir ve es geçmemek gerekir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken kullanıcıları çok fazla sıkmamaktır. Bir çikolata markasının çikolata gününü kutlaması hoş karşılanabilir ama bir ayakkabı markasının bunu yapması kullanıcıyı boğabilir. Bunun yanı sıra ulusal ve dini bayramlar es geçilmemelidir.

7. Paylaşım Metni Oluşturma

Paylaşımların görsel verileri hazırlandıktan sonra ise bu verilere uygun dille paylaşım yazmak gerekir. Bu metinler hazırlandığında paylaşımlarınız tamamen hazırlanmış olacaktır.

8. Hashtag Belirleme

Hashtag kullanımı aslında metin oluşturmanın bir parçasıdır. Genelde üç ay gibi bir periyotta hashtag araştırması yapılabilir. Hedef kitlenize ulaşabileceğiniz hashtagleri belirlemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise şudur; önceden çok fazla hashtag kullanımı algoritmanın sevdiği bir hamleyken, günümüzde en fazla 5 hashtag kullanmak mantıklı bir stratejidir. Bu yüzden yalnızca etkili ve ilgili hashtagleri seçmelisiniz.

9. İçerik Takvimi Hazırlama

Sıra geldi hazırladığınız tüm her şeyi bir dosyada toplamaya. İçerik takvimi tıpkı bir iş planına benzer. Nerede ne zaman ne yapacağınız bu tablo sayesinde belirlenmiştir ve size sadece uygulamak kalır. Hangi gün hangi saatte hangi gönderiyi paylaşacağınızı bu takvime işlemeli ve düzenli olarak bu takvim üzerinden ilerlemelisiniz. Böylece hiçbir şey aksayamayacaktır.

10. Son Kontrolleri Gerçekleştirme

Paylaşım vakti geldiğinde sorun yaşamak istemiyorsanız bu adımı atlamamanız gerekir. Çünkü insan olduğumuz için bazı konularda ne kadar başarılı olursak olalım gözümüzden kaçan detaylar olabilir. Bu yüzden mutlaka son olarak yazılan yazılara ve görsellere bakmak önemlidir. Küçük bir hata bile kullanıcıyı olumsuz etkileyebilir. Hatta başka birinin kontrol etmesini öneririz. Çünkü sizin gözünüzden kaçanı mutlaka o kişi görecektir.

Sosyal Medya Planlaması Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Sosyal medyada içerik planlamasının faydalarını şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz;

  • Hedef kitlenize en kısa sürede ulaşmanıza yardımcı olur.
  • Marka bilinirliğine katkı sağlar.
  • İçeriklerinizi kaliteli hale getirir.
  • Aktifliğinizi korumanıza yardımcı olur.
  • İş yükünüzü azaltır ve tüm süreci pratik hale getirir.
  • Süreci ölçmenizi sağlar.

Siz de sosyal medya içerik takvimi oluşturarak sosyal mecralardaki kalitenizi arttırabilirsiniz. Böylece yaptığınız iş çok daha profesyonel gözükecektir.

Arkadaşlarınla paylaşmak ister misin? 👀

Takip Et Yazar:

Taha Büyüktaş

Sonraki
Google Indexing API Kurulumu [Rehber]
Kasım 6, 2022

Google Indexing API Kurulumu [Rehber]

Previews
Eylül 25, 2022

Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

No Comment! Be the first one.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerdiğim Yazılar

Google Indexing API Kurulumu [Rehber]

Google Indexing API Kurulumu [Rehber]

Taha Büyüktaş
Kasım 6, 2022
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Taha Büyüktaş
Eylül 25, 2022
FAQ Schema Nedir?

FAQ Schema Nedir? FAQ Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?

Taha Büyüktaş
Eylül 16, 2022
Job Posting Yapısal Veri İşaretlemesi Nedir?

Job Posting Yapısal Veri İşaretlemesi Nedir?

Taha Büyüktaş
Eylül 10, 2022
Taha BÜYÜKTAŞ

SEO Team Lead at

Hızlı Erişim

  • Hakkımda
  • Bana Nasıl Ulaşırsın?

Kategoriler

  • SEO

Sosyal Medya

Linkedin Instagram Twitter
  • 🏠 Anasayfa
  • 💁‍♂️ Hakkımda
  • 📝 Bana Nasıl Ulaşırsın?