🚀 SEO Danışmanlığı almak için İletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Taha BÜYÜKTAŞ

Ne aramak istersin? 🧐

  • 🏠 Anasayfa
  • 💁‍♂️ Hakkımda
  • 📝 Bana Nasıl Ulaşırsın?
SEO

Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Taha Büyüktaş » SEO » Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Taha Büyüktaş
Eylül 25, 2022 5 dakikada okunabilir ⏱️
346 Views
0 Comments
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

İlk olarak 10 Mayıs 2006 tarihinde kullanıcıya sunulan Google Trends, arama kelimelerinin veya cümlelerinin Google’da hangi sıklıkla, yılın hangi dönemlerinde, hangi dillerde ve hangi bölgelerde arandığını istatiksel olarak görebilmenizi sağlayan araçtır. Peki Google Trends Nasıl Kullanılır? Ne işe yarar? Trends’in SEO ile ilişkisi nedir? 

İçindekiler 📜
  1. Google Trends Nedir?
    1. Google Trends Ne İşe Yarar?
  2. Google Trends Ne İçin, Nasıl Kullanılır?
    1. Google Trends Kullanım Alanları
    2. Google Trends Nasıl Kullanılır?
    3. Google Trends’i Kimler Kullanabilir?
  3. Google Trends ve SEO İlişkisi

Google Trends Nedir?

Google dünyanın en çok tercih edilen arama motorudur. Bu noktada içerisinde arama verilerini biriktiren Google,  kullanıcılarına dair büyük bir veri elde eder. Biz kullanıcılar olarak Google Trends sayesinde popüler arama ve haber sorgularına ulaşıp, birleştirerek analiz edebilime olanağını elimizde bulundururuz. 

Google Trends Nedir?
Google Trends Nedir?

Daha ayrıntılı bir şekilde bahsedecek olursak 2006 yılında hayatımıza giren Google Trends, Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz servislerden biridir. Google Trends, google üzerinde belirlediğimiz kelimelerin arama hacimlerini ve arama sıklık bilgilerini bize verir. Ayrıca zaman aralığı belirleyerek belirli dönemlerde öne çıkan aramalara ve güncel konulara ulaşmamıza olanak tanır. Google Trends aracı ile hedeflemiş olduğumuz anahtar kelimelerin hangi zaman aralığında ve hangi bölgelerde daha çok sorgulandığını görebilmekteyiz. 

Google Trends Ne İşe Yarar?

Google arama motorundaki geçmiş sorgular hakkında bize bilgiler sunan Google Trends, pek çok noktada bize yardımcı olur. Bu noktalar;

  • Herhangi bir E-Ticaret sitesinde Google Trends’i kullanarak ürün ve reklamlarınızı popüler aramalara göre yöneterek satış stratejisi geliştirip, satışlarınızı arttırabilirsiniz. 
  • Google Trends anahtar kelimeleri, arama trendlerini ve bunlarla olan konuları öğrenmenizi sağlar. Güncel gündemi ve haberleri daha kolay şekilde takip etmenize olanak tanır. 
  • Google Trends ile anahtar kelime karşılaştırması yaparak daha çok aratılan kelimeyi saptayabilir. Böylece yazacağınız içeriklerde kullanmanız gereken kelimeleri belirleyebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız kelimelerin hacimleriyle sektörel rekabet analizi de yapabilirsiniz. 
  • Google Trends, hedef analizi gerçekleştirerek, popüler aramaları geçmiş arama hacimleriyle karşılaştırmanızıa olanak sağlar. Böylelikle daha etkili çalışmalara imza atmış olursunuz. 

Google Trends Ne İçin, Nasıl Kullanılır?

Google Trends’i ne için, nasıl kullanmalıyım? Google Trends sadece anahtar kelime araştırmasından ibaret değildir, birden fazla amaç için kullanabilirsiniz. Google Trends’i kullanmadan önce ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. 

Google Trends Ne İçin, Nasıl Kullanılır?
Google Trends Ne İçin, Nasıl Kullanılır?

Google Trends Kullanım Alanları

  • Mevsimsel eğilim takip etmek, 
  • Marka bilinirliği ölçmek, 
  • Anahtar kelime araştırması yapmak, 
  • Ülkelerin trendlerini görmek, 
  • Günlük aramaları takip etmek ve 
  • Yeni pazarları keşfetmek gibi amaçlar için kullanılabilir.

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends’in kullanım alanlarını ve ne için kullanıldığını öğrendik. Peki nasıl kullanılır? Google Trends farklı amaçları için farklı şekilde kullanımları mevcuttur. Google Trends kullanmaya arama hacmini merak ettiğiniz arama terimini girerek başlarsınız. Örneğin; “Arama motoru optimizasyonu” sorgusunu arattınız. Karşınıza çıkan ilk grafik zaman içinde gösterilen ilgiyi sizi gösteri, aşağıda yer alan bölgede ise en çok arama yapılan bölgeler gösterilir.  

Alt bölümde ilgili konu ve ilgili sorgulara ulaşabilirsiniz. Bu bölümde “Artış gösteren” ve “En alakalı” arama sorgularına ulaşabilirsiniz. Bu verileri indirebilir rapor haline getirebilirsiniz. Peki bu veriler benim ne işime yarayacak?

  1. Google Trends ile trendleri ve markanızın popülerliğini kontrol edin!
Google Trends ile trendleri ve markanızın popülerliğini kontrol edin!
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Trends sayesinde en son gelişmeleri yakalayabilir, trendlere göre ürün ve reklam çalışmalarını yapın. Böylelikle sitenizin satışlarını arttırın. Markanızı trends de aratarak popüleriliğini ölçebilir, ürün ve hizmetlerinizi bu bilgiler ışığında geliştirebilirsiniz.

  1. Karşılaştırma Yapın!
Google Trends anahtar kelime karşılaştırması
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Rakiplerinizi ve ürünlerinize dair arama yaparak karşılaştırma yapabilirsiniz. 

  1. Pazar Araştırması Yapın!
Google Trends pazar araştırması
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Eğer farklı ülkelerin pazarında faaliyet göstermek gibi bir amacınız bulunuyorsa o ülkelerin trendlerini ve insanların ilgilendikleri konuları öğrenmeniz gerekir. Trends tam da bu noktada size yardımcı olur. Bu bilgilere sahip olarak yeni pazarları değerlendirebilir, bulunacağınız pazarda nasıl bir strateji ile ilerleyebileceğinizi planlayabilirsiniz. 

Eğer ana diliniz dışında pazarlara açılmayı düşünüyorsanız. İçeriğiniz içinde hangi kelime ve ifadeleri kullanabileceğinizi bilmeyebilirsiniz. İçeriğinizi mümkün oldukça en iyi şekilde yazabilmek ve hedef ülkenizde  en çok hangi kelimeleri kullanabileceğiniz görmek için Google Trends kullanabilirsiniz.

  1. Trendlerin zamansal takibini ve değerlendirmesini yapın!
Google Trends sezonsal ve zamansal takip
Google Trends Nasıl Kullanılır? SEO’ya Katkısı Nedir?

Google Trends den gün içinde gerçekleştirilen aramaları takip edebileceğiniz gibi özel günlere yönelik veya mevsimsel arama değişikliklerini de takip etmeniz mümkün. Google trends ile elde ettiğiniz bu bilgilerle sezonluk iniş çıkışlarla ilgili stratejik tahminlerde bulunabilir ayrıca kampanya ve reklam çalışmalarınızı da bu dönemlere göre yoğunlaştırabilirsiniz.  

Eğer içeriğinizi  hedef teriminizin arama trendinin arttığı dönemden en az bir ay önceden planlayıp ve yayınlarsanız içeriğinizin arama trendinin zirvede olduğu dönemde Google tarafından indekslenmesini sağlayarak rekabette öne çıkma şansını arttırırsınız. 

  1. Anahtar kelimelere Google Trends ile ulaşın!

Google Trends ile anahtar kelime araştırması yaptığınızda Google’da size insanların yapmış olduğu sorgulamaları ve konuları yükseliş durumlarına göre tüm bilgileri size sunar.  Bu özellik sayesinde daha fazla anahtar kelime bulabilir, gerekli kontrolleri gerçekleştirdikten sonra hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve taleplerini daha iyi anlayıp bunlara yönelik çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca uzun kuyruklu ve LSI (Latent Semantic Indexing) anahtar kelimeleri de kolayca bulabilirsiniz. Google Trends de yapacağınız anahtar kelime çalışması ile Google Ads reklamlarınızı planlayabilir, bulduğunuz anahtar kelimeler ile içeriğinizi oluşturabilir böylelikle siz de pek çok hedef kitleye ulaşabilirsiniz. 

Kısacası Google Trends; Google AdWords ve SEO için oldukça gerekli bir araçtır. Arama hacmi yüksek kelimeleri Google Trends ile belirleyerek, daha iyi bir SEO çalışması yapmak ve Google AdWords aracından daha iyi sonuçlar almak, siz Google Trends ile kendiliğinden mümkün hale gelir.

Google Trends’i Kimler Kullanabilir?

Google Trends genellikle SEM ve SEO çalışmaları yapan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Uygulama, sunduğu veriler ve analiz araçları sayesinde, internet üzerinden üretim ve satış yapan herkesin kullanması gereken bir araçtır.Genellikle marka bilinirliği çalışmalarında, kullanıcı davranışlarının zamanla değişiminin gözlenmesinde, ürünlere duyulan ilginin analizinde, online pazar araştırmalarında ve sektörel rekabet analizinde kullanılmaktadır.

Özellikle içerik üreticileri, online satış yapan E-Ticaret siteleri; satışlarını ve site trafiklerini artırmak, aynı zamanda arama motorlarında öne çıkmak için bu uygulamadan faydalanmaldırlar.  

Google Trends ve SEO İlişkisi

Google Trends ve SEO İlişkisi
Google Trends ve SEO İlişkisi

Yukarıda yeterince Google Trends ve SEO ilişkisinden bahsetsek de kısaca Trends ve SEO ilişkisini şu şekilde özetleyebiliriz;

  • SEO çalışmasını belli bölgelere bölmeyi mümkün kılar; 
  • Arama hacimlerini aylara/yıllara bölerek grafik halinde görmeyi sağlar; İçerik pazarlaması planlaması yapmayı sağlar; 
  • SEO stratejileri belirlemeye yardım eder; 
  • İçerik takvimi oluşturur; 
  • Web sitenizin organik trafik açısından trafiğini arttırır; 
  • Rekabet takibi yapmanızı sağlar;
  • Google Trends, Web sonuçları dışında alışveriş, haberler ve YouTube aramaları gibi verilere de ulaşmanıza olanak tanır. Örneğin web araması yerine YouTube araması filtresini kullanırsanız ilgili arama teriminin YouTube’da trend olup olmadığı bilgisine ulaşabilirsiniz.

Gerek içerik yazma üzerine bir web siteniz olsun, gerek e-ticaret web sitesi, gerekse video içerikleri üretme alanına odaklanmış olun, Google Trends her alanda size büyük faydalar sağlamaktadır. 

Organik trafiğinizi arttırmak, daha faydalı SEO çalışmaları yapmak ve trendlerden haberdar olmak için siz de Google Trends kullanabilirsiniz. Google Trends hakkındaki tüm detayları sizinle paylaştık, daha fazla bilgi için benimle iletişime geçmeyi unutmayın, sağlıcakla kalın. 🙌

Bir önceki yazım: FAQ Schema Nedir? FAQ Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?

Arkadaşlarınla paylaşmak ister misin? 👀

Takip Et Yazar:

Taha Büyüktaş

Sonraki
Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?
Ekim 11, 2022

Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Previews
Eylül 16, 2022

FAQ Schema Nedir? FAQ Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?

FAQ Schema Nedir?

No Comment! Be the first one.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerdiğim Yazılar

Google Indexing API Kurulumu [Rehber]

Google Indexing API Kurulumu [Rehber]

Taha Büyüktaş
Kasım 6, 2022
Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

Taha Büyüktaş
Ekim 11, 2022
FAQ Schema Nedir?

FAQ Schema Nedir? FAQ Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?

Taha Büyüktaş
Eylül 16, 2022
Job Posting Yapısal Veri İşaretlemesi Nedir?

Job Posting Yapısal Veri İşaretlemesi Nedir?

Taha Büyüktaş
Eylül 10, 2022
Taha BÜYÜKTAŞ

SEO Team Lead at

Hızlı Erişim

  • Hakkımda
  • Bana Nasıl Ulaşırsın?

Kategoriler

  • SEO

Sosyal Medya

Linkedin Instagram Twitter
  • 🏠 Anasayfa
  • 💁‍♂️ Hakkımda
  • 📝 Bana Nasıl Ulaşırsın?